Dobbeltoppers 2018

Thuis oefenen? – Rekenspelletjes.

Als kinderen moeite hebben met schoolwerk voelt het niet altijd goed om ze thuis ook nog eens op te zadelen met een portie oefenwerk. Het is per kind verschillend hoe hij of zij hierop reageert maar ik denk dat veel ouders dit probleem herkennen. Wat is verstandig? Wel thuis oefenen met rekenen wat misschien wel vaak tot ruzie leidt of het leren bij school houden?

Zoals ik al heb opgemerkt is er hierin een groot verschil tussen kinderen. Er zijn kinderen die graag thuis geholpen worden om op school de lesstof bij te kunnen houden. Dan is de oplossing nogal eenvoudig. Lekker aan het oefenen. Er staan genoeg tips op deze site.

Als kinderen aangeven het erg vervelend te vinden wordt het moeilijker. Je wilt ook niet dat ze teveel weerzin tegen het rekenwerk krijgen. Mijn advies is om er voor deze kinderen zoveel mogelijk iets leuks van te maken. Zorg dat er als er geoefend wordt iets leuks tegenover staat. Maak er iets gezelligs van en beloon als het oefenen er weer op zit.

Hier is echter niet alles mee gezegd. Soms zit het bij kinderen zo hoog dat zelfs een beloning hen niet kan motiveren. Mijn advies is dan om de lengte van het oefenen echt sterk te beperken. 5 tot 10 minuten per dag bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen spelletjes een uitkomst zijn. Voor alle kinderen is rekenen oefenen met een spel overigens een erg goede manier om te oefenen zonder tegenzin. Hier enkele erg geschikte spelletjes voor groep 4 die zo te bestellen zijn:

 

Take 10

Take 10 is een eenvoudig spelletje. Er moet steeds goed gekeken worden of het verschil tussen twee getallen niet groter is dan 10. En dat is echt een perfecte oefening voor het rekenen in groep 4 al zal dit de eerste maanden van groep 4 nog vrij pittig zijn.
Kinderen krijgen door dit spelletje meer inzicht in de getallen tot honderd en leren bij een getal wat 10 meer en 10 minder is. En dat zijn belangrijke vaardigheden voor het rekenen tot 100!
Dit spel kopen
 

 

Koehandel

Dit is echt een spelletje dat kinderen kunnen waarderen. De spelregels zijn vrij eenvoudig. Het is steeds nodig om geld te tellen. Hierbij gaat het vooral om tientallen tellen en bijvoorbeeld 50 + 10 + 10 of 100 + 10 + 10. Hoewel kinderen vooral in de eerste helft van groep 4 hierbij wat hulp nodig zullen hebben is het een prima oefening en nog bijzonder leuk ook!

Dit spel kopen

Reacties zijn gesloten.