Dobbeltoppers 2018

Verhaaltjessommen oefenen

aandachtvoorrekenen

UPDATE NOVEMBER 2014: Nu zijn deze opgaven ook online te oefenen en met werkbladen op www.redactiesommen.nl !!!!!!!!!!

Wanneer een meester of juf het met u als ouder heeft over het rekenniveau van uw kind, dan gaat het vaak al snel over de score bij de Cito-toets. Niet alleen in groep 8 maar ook in andere groepen worden deze toetsen afgenomen om het niveau van uw kind goed te bepalen. Deze toetsen bestaan bijna in zijn geheel uit verhaaltjessommen. Wat best vreemd is dat in rekenmethodes die op school worden gebruikt meestal niet zo veel van deze verhaaltjessommen worden aangeboden. Het kan dus geen kwaad om met kinderen deze verhaaltjessommen ofwel redactiesommen eens extra te oefenen. Verhaaltjessommen zijn namelijk voor voor zwakke rekenaars een behoorlijk probleem. Ze kunnen een eenvoudige som wel oplossen maar wanneer deze som in een verhaaltje wordt aangeboden lukt het niet meer.

Op internet is veel gratis oefenmateriaal te vinden, maar deze verhaaltjessommen vind je nauwelijks. Er wordt genoeg materiaal verkocht, zowel in boekvorm als online te oefenen. Vreemd genoeg lijken de makers hiervan vaak niet in staat om het juiste niveau teksten te schrijven (de opgaven op www.citotoets-oefenen.nl bijvoorbeeld) of om sommen op het juiste niveau te verwerken.

Op de website aandachtvoorrekenen.nl worden boekjes verkocht waar veel verhaaltjessommen in staan. Er worden steeds een aantal bladen met sommen aangeboden, hierna worden dezelfde sommen aangeboden in verhaalvorm.Een ideale manier voor zwakke rekenaars om dit te leren. Daarbij sluiten de opgaven die gegeven worden perfect aan op wat in de Cito-toets wordt gevraagd. Je zou je zelfs af kunnen vragen of de opgaven soms niet teveel lijken op de toetsopgaven waardoor de Cito-toets een vertekend beeld gaat geven omdat er is geoefend voor de toets. Wanneer u dat wilt voorkomen zou ik de opgaven niet oefenen vlak voor de Cito-toets wordt afgenomen op school. Als ouders krijg je door de opgaven ook inzicht in wat er van kinderen wordt gevraagd per half jaar want voor groep 4 wordt een boekje voor zowel de 1e helft als de 2e helft van het jaar verkocht. Wanneer de prijs geen probleem is is dit echt een aanrader. Op de website wijzeroverdebassischool.nl is nog goede informatie en een filmpje te vinden over hoe u kinderen kunt helpen met het oplossen van verhaaltjessommen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>